Ørebetennelse

Høst og vinter opptrer ørebetennelse oftest.  Når det gjelder antall konsultasjoner hos allmennlegen så er det mellomørebetennelse hos barn som er langt de fleste.  Og det er de minste som er mest utsatt, pga de mindre dimensjonene.  Det er kortere vei fra hals og svelg til øret og kanalen mellom svelget og  mellomøret, den såkalte øretrompeten blir raskere tett pga den trangere åpningen.  

Øret deles inn i ytre, mellom og det indere øret.  Og, spesielt hos barn er det betennelse i mellomøret det nesten alltid er snakk om.   Mellomøret ligger som et luftfylt hulrom mellom tromhinnen og det indre øret.  Gjennom mellomøret lig for at edes tromhinnens svigninger via 3 små beinbiter inntil det indre øret, hvor lydvibrasjonene omdannes til nerveimpulser og ledes til høresenteret i hjernen via hørselsnerven.   Ved siden av lydledningen er mellomøret viktig for fungere  å opprettholde likt trykk på begge sider av tromhinnen.  Det må til for at tromhinnen skal fungere optimalt.  Når lufttrykket minker, som når vi flyr så må det luft ut av mellomøret for for at trykket der også reduseres.  Denne lufta går via øretrompeten og ned i svelget.  Trykket utlignes.  Opp gjennom øretrompeten er det at bakteriene, eller virusene går når det blir ørebetennelse.   Under betennelsen hovner omliggende vev opp og øretrompeten tetner til.  Samtidig danner det seg væske og trykket øker i mellomølret og smertene kommer.   
Viktigste behandling ved ørebetennelse er å opprettholde eller gjennopprette passasjen i øretrompeten.  Det kan man bidra til på flere måter:
1, man kan ligge høyt med hodet ved å legge bøker eller klosser under hodeenden av senga, jo mer jo bedre.
2, man kan bruke slimhinnesavsvellende nesedråper
3, man kan holde for nesa og munnen igjen og øke trykket i munnen, blåse luft opp i øretrompetene.  
    Dette kalles Valsalvas øvelse

Gjennopprettes passasjen i tubene og mellomøret dreneres for væske og trykket normaliseres så vil smertene forsvinne og tilhelingen gå raskere. 

Dette har blant annet med bar