Saltvannsskylling av nesen

Ved tett nese er det naturlig at man først forsøker enkle remedier.
Som for eksempel: 
Skyll nesa med saltvann.  Det finnes utstyr for dette, mest brukt er vel det såkalte nesehorn, men man kan anvende en enda enklere metode.  

Tilsett salt (uten jod) i en kopp med lunkent vann.  Deretter stikker man nesa nedi og trekekr inn gjennom et nesebor av gangen.  Man holder det andre neseboret igjen med en finger.   Da får man med rikelig saltvann vasket hele nesehulen og vannet kommer ned i svelget/munnhulen og man spytter det ut.  Dette kan gjentas flere ganger.

Viktig at man snyter seg godt innimellom og etter skyllingen.  Da får man ut snørr og skorper.  Til og med på bihulene har dette en positiv effekt ved at det kan forebygge bihulebetennelse.   

Også at man utfører den såkalte Valsalva manøver, dvs utligner trykket i ørene.  Da blåser man opp i munnen samtidig som man holder for nesa.  Dette vil virke forebyggende både på mellomørebetennelse og bihulebetennelse fordi det bidrar til å holde kanalene åpne.  


Hvor mye salt i vannet:  Slik at det ligner sjøvann.   Ikke for mye salt;  det skal ikke ligge igjen saltkorn etter man er ferdig med skyllingen.   Disse kan irritere slimhinnen.  For motvirke dette kan man avslutte med å skylle med vanlig vann.