Lumbago, isjias

De fleste voksne har hatt ryggsmerter.  Oftest kommer plagene fra den delen av ryggen som bærer størst vekt og har størst bevegelsesutslag, nemlig lenderyggen,  På den hviler hele overkroppen og den bøyer og vrir vi på ustanselig, til og med når i senga.  Ikke rart at lenderyggen slites og volder oss besvær innimellom.  Her skal vi ta for oss lumbago eller lavtsittende ryggmserter.   Lumbago betyr smerter i lenderyggen, dvs ryggsmerter som har sitt utspring mellom bekken og brystnivå.  Denne delen av ryggsøyla består av 5 virvler (Lendevirvler)   Er det utstråling av smertene nedover til skinke, og/eller lår og evt. legg så snakker vi om lumbago-isjias.  Man kan også ha kun isjias hvor årsaken ligger i ryggsøyla.   

Hvordan bør vi, pasient og lege forholde oss til lumbago/lenderyggsmerter?

Først gjør vi oss  noen tanker om smertene kommer fra muskulaturen eller fra virvelsøyla.  Dette kan være en vanskelig vurdering.  Begge deler fører til smerter og stivhet nederst i ryggen.   Det viktigste for oss å ta stilling ved akutt lumbago er om det foreligger UTFALLSSYMPTOMER.   Er det noe  nedenfor lenderyggen som ikke fungerer som det skal.   Det kan nemlig bety at noe klemmer på en nerve eller nerverot.   Man tester dette på følgende måte:  Kan man bøye og strekke maksimalt i ankelleddene?  Man sitter på en stol, strekker ut i knærne og har helene i gulvet.   Bøyer man og strekker man likt i ankelleddet på høyre og venstre fot.  Annen måte å teste det på:  Stå opp på tær.  Kan man det og fungerer det likt på begge sider?

Andre viktige tester.:  Klarer man å knipe i sete/rompe-musklene?  Har man kontroll på vannlating og avføringen?   
Dersom man er sikker i sin sak når det gjelder dette så er det ved akutt lumbago ikke annet å gjøre enn å avvente, å se det an.  Evt. ta paracet og/eller ibuprofen om man tåler det, mot smertene.   Være i bevegelse, gå omkring, unngå kroppsleier som øker smerten.   Unngå lengre tids sitting.
Gir det seg ikke, så gå til legen.  

Hva kan du forvente at legen foretar seg ved problemstillingen:  Lumbago?

Odså legen vil avklare  om det foreligger utfallssymptomer, eller funksjonsutfall.

Som nevnt skiller vi mellom muskel og virvelsøyle betinget årsak til Lumbago
Når det gjelder den siste kan vi dele videre inn i prolapsbetinget og ikke-prolapsbetingede smerter. 

Ryggprolaps betyr at det danner seg utstylping på en mellomvirvelskive.   Denne utstylpingen kan komprimere en nerverot som kommer fra ryggmargen som rygghvirvelene omslutter.   Isjiasnerven samler opp flere nerverøtter og inerverer muskulaturen i underekstremitetene og i urinblæra og rundt endetarmsåpningen.     

De fleste ryggprolaps fører ikke til utfallssymptomer, men noen gjør det og det er disse det haster med fordi avlastende operasjon skal vurderes.