Litt om kolesterol

Grunnen til at vi snakker så mye om kolesterol er at høy konsentrasjon av det i blodet innebærer økt risiko for hjerte- og karsykdommene hjerteinfarkt og hjerneslag.   Kolesterol har flere viktige funksjoner i kroppen .   Det inngår i oppbyggingen av cellemembranen, det er byggestein for hormoner og det er nødvendig for at viktige næringsstoffer kan transporteres fra tarmen og inn i blodbanen.  Kolesterol er et fettstoff (blodfettstoff) som blir produsert i leveren.  

Kolesterolet i blodet består av det egenproduserte og det vi får i oss via maten.  Det er det egenproduserte som spiller den største rollen.   Det vi får i oss via maten, er mindre viktig for kolesterolmengden  i blodet.   

Imidlertid har kosten mye å  si for kolesterlnivået.   Grunnen er følgende:
En viktig funksjon kolesterolet har er å "hjelpe til  med" med å transportere fett gjennom cellemembranen.  Om fettet vi spiser skal komme fra tarmen og inn i blodbanen, så må det gjennom flere cellemembraner.  Det er spesielt det mettede fettet som har dette hjelpebehovet. Jo mer mettet fett vi spiser jo mer kolesterol får leveren beskjed om å produsere og jo høyere blir kolesterolnivået i blodet.   

Viktig å merke seg er at høyt kolesterol er kun en av flere risikofaktorer for hjertekarsykdommer.   Forebygging innebærer innsats på flere fronter.